Zonnebeke 8980
+471670228
jarne.dekein@student.howest.be

Scrum

Scrum is een agile framework en een effectieve, flexibele en gezonde manier van werken. In de module Lean & Agile leren we met ons SBP werken volgens de Scrum methode. De letterlijke definitie van Scrum is: ‘​Een kader waarbinnen mensen complexe adaptieve problemen kunnen aanpakken, terwijl ze productief en creatief producten van de hoogst mogelijke waarde kunnen leveren.​’

Wat houdt het in?

Er wordt een team opgesteld en daar moeten 2 rollen worden aangesteld. 

De Product Owner: dit is de persoon die in contact staat met de klant/stakeholder waar het team een opdracht voor moet uitvoeren. Hij/zij weet wat het eindproduct moet zijn en zorgt ervoor dat het team de juiste dingen doet om tot dat eindproduct te komen. De Product Owner plant samen met de Scrum Master sprints van een bepaalde korte periode. Tijdens deze sprints worden verschillende kleine taken (of issues) gedaan. Na iedere sprint worden de taken voorgesteld aan de stakeholders, op deze manier kunnen de stakeholders snel feedback geven op het afgeleverde werk.

De Scrum Master: deze persoon voert dagelijks de Stand-up. Dit is een kleine meeting waar iedereen verteld wat voor werk ze gedaan hebben en wat ze die dag van plan zijn om te doen. Er wordt ook iedere dag tijd voorzien om af te toetsen of er teamgenoten zijn die problemen ondervinden. Dit kan gaan over de taken of over de mindset/ gevoelens van de persoon. Deze meeting zorgt ervoor dat de teamwerking geboost wordt en kan een creatieve invloed hebben. De sprint review is het laatste dat de Scrum Master moet organiseren. Dit is een meeting waar het team de afgelopen sprint bekijkt en problemen en bevindingen bespreken. Dit kan helpen om bepaalde zaken in een team te verbeteren voor de volgende sprints.  

Wat zijn de voordelen?

Doordat er gewerkt wordt van sprints van een korte periode is er een grote flexibiliteit bij het team. Als er iets verkeerd loopt is het niet moeilijk om het werk van bv. 2 weken tijd weg te smijten en opnieuw te beginnen. Dit is volgens mij een hele verbetering op klassiek projectmanagement waar een plan van meerdere maanden in duigen kan vallen. 

Bij de sprint review worden de resultaten van de sprints voorgesteld aan de stakeholders. Dit zorgt ervoor dat de ze precies weten waar je mee bezig bent. Tijdens de review is er ook een moment voorzien waar de stakeholders hun inbreng, mening en tips kunnen geven. Dus de review zorgt niet alleen voor transparantie, maar geeft ook ruimte om feedback te krijgen.

Om de sprints uit te voeren moeten die ook ingepland worden. De sprint planning zorgt ervoor dat enkel de echt essentiële taken worden uitgevoerd. Er wordt goed nagedacht over hoe essentieel een opdracht is. Dit zorgt voor een effectieve manier van werken waarin er geen tijd verspilt wordt. 

Mijn ervaring met Scrum

Gedurende de 2e helft van dit semester heb ik samen met mijn teamgenoten van Requipment via de Scrum methode gewerkt. Voor mij is het persoonlijk een gamechanger geweest. Scrum heeft ervoor gezorgd dat we meer werkten en ook productiever (samen)werkten. Scrum heeft ons veel geholpen om onze communicatie te verbeteren. Ook de sprint planning is iets die een goed hulpmiddel is geweest. We voerden enkel essentiële taken uit en dit zorgde ervoor dat we geen tijd verspilden. Voor ons studenten was dit zeer nuttig, want er waren ook andere schooltaken waar we mee bezig waren buiten Requipment. 

Wij als team zullen zo lang als we kunne Scrum proberen te gebruiken en als er ooit een goede vervanging voor komt, zullen we zeker kijken om die te implementeren in ons team. Tijdens de zomervakantie zullen wij als team ons best doen om minimaal 1 keer per week een stand-up te doen en te blijven werken voor ons project. 

Bronnen:

Informatief artikel over Scrum: https://www.scrum.nl/wat-is-scrum-agile-scrum/

Een Scrum guide: https://www.scrumguides.org/scrum-guide.html

 

Wat vond je van dit bericht?

Selecteer een ster om mij feedback te geven!

/ 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *